104 години от основаването на предшественика „Спортклуб“

Емблема на "Спортклуб"

На 1 декември се навършват 104 години от основаването на Софийски „Спортклуб“. Първоначално той е създаден през 1912 г. като СК „Любен Каравелов“ в района на кв. „Три кладенци“ около Руски паметник. Първите клубни цветове са жълто и червено в хоризонтално райе.

За основатели на „Спортклуб“/“Каравелов“ се считат: Петър Златарев, Георги Филипович, Александър Филипович, Захари Бояджиев, Любен Бояджиев, Петър Станимиров, Иван Мангачев, Михаил Михайлов, Васил Михайлов, Методи Константинов, Христо Баджов, Цветан Благоев, Йордан Кафеджиев, Иван Кафеджиев, Йордан Черкезов, Христо Христов, Георги Гешев, Михаил Цонев и Михаил Спиров. Мнозина от тях тогава са били все още в юношеска възраст, което е типично за всички стари клубове у нас.

От 1919 до септември 1920 година „Каравелов“ е приет официално за клон към „Славия“. Неразбирателства между двете ръководства обаче водят до отделянето на „Каравелов“, при което той решава да промени името си на „Спортклуб“ по предложение на Александър Вазов, играл като студент в Германия за берлинския „Спортклуб“, известен днес като БСК „Херта“. По-късно в Устава на „Спортклуб“ дори изрично е записано, че той се приема за наследник на „Каравелов“, основан на 1 декември 1912 година.

На 5 ноември 1944 г. „Спортклуб“ се обединява с „Възраждане“ и с бившата си секция „Сокол“ (Три кладенци), променяйки името си на „Септември“. Така обединеният клуб става пряк наследник на софийския „Спортклуб“.