57 години от спечелването на Националната купа от „Септември“

На 15 юни се навършват 57 години от спечелването на Купата на България от „Септември“ /наричана тогава Купа на Съветската армия/. Финалът се играе на стадион „Васил Левски“ пред 15.000 зрители.

Съперник на „Септември“ в него е отборът на втородивизионния „Локомотив“ /Пд/. Срещата се развива изключително драматично. „Септември“ повежда на два пъти, но пловдивчани успяват да изравнят, включително и чрез дузпа. Редовното време завършва наравно – 3:3. В последните минути на продълженията обаче Цветан Милев вкарва победен гол за „Септември“ – 4:3.

Финал за КСА, 15 юни 1960 г.
ст. „Васил Левски“, София
15.000 зрители

„Септември“ /Сф/ – „Локомотив“ /Пд/ 4:3 с пр.
1:0 Джорджилов
1:1 Грънчаров
2:1 Йосифов
3:1 Джорджилов
3:2 Генов /дузпа/
3:3 Кънчев
4:3 Милев /в пр./

ч.к. Панайотов /“Септември“/; Грънчаров /“Локомотив“/

2 Коментари

  1. Здравейте!
    Аз съм дъщеря на един от тези разкошни футболисти, които спечелиха купата 1960 година. Съществува ли филм от мача? (Баща ми почина за сажаление много млад и нямам информация).

    Благодаря предварително

    • Здравейте,
      За съжаление, не съм попадал досега на видео от този мач. Не знам дали има някакви записи и в архива на БНТ, защото тя е създадена няколко месеца преди финала. В тогавашните вестници и списания, които съм преглеждал, пък няма и много снимков материал. Тази снимка с цветята и купата май се използва навсякъде.

Коментарите са заключени