68 години от спечелването на шампионската титла от Септември при ЦДВ

Днес се навършват 68 години от спечелването на шампионската титла от „Септември“ при ЦДВ през 1948 година. В два мача „Септември“ обръща отбора на „Левски“. След като губят първата среща с 1:2, „септемврийци“ побеждават в реванша на 9.09 с 3:1 и вдигат купата.

Публиката от „Коньовица“ понася играчите на ръце от „Орлов мост“ към Военния клуб, а след това всички се отправят към стария западен квартал, където футболисти и запалянковци отпразнуват успеха край лятната къпалня „Чайка“.

В обединения отбор на коньовичарите с втородивизионния военен клуб (ЦДВ) 9 от 13-те футболиста, играли в мачовете са свързани със „Септември“, включително капитанът Нако Чакмаков и треньорът Хр. Нелков. Ето имената на всички „септемврийци“:

Стефан Геренски-Рибата – „Септември“ („Победа“)
Димитър Цветков – „Септември“ („Устрем“)
Нако Чакмаков – „Септември“ („Ботев“)
Манол Манолов-Симолията – „Септември“ („Устрем“)
Христо Прокопиев-Форето – „Септември“(„Ботев“)
Димитър Миланов – „Септември“(„Ботев“)
Стойне Манев – „Септември“ („Устрем“)
Тодор Такев – „Септември“ („Ботев“)
Никола Божилов – „Септември“ („Сокол“)
Христо Нелков-Ринджата – „Септември“ („Устрем“)

По неясен критерий и вероятно с политическа мотивация по-късно тази титла започва да се пришива към актива на военния отбор, макар че „Септември“ и ЦДВ се разделят през 1949 г. „Септември“ е пратен в квалификации за влизане в „А“ гр., а военните презаписват играчите в нов клуб – ЦДНВ, останал на мястото на „септемврийци“ в групата.