69 години от шампионската титла на Септември при ЦДВ

Днес се навършват 69 години от спечелването на шампионската титла от „Септември“ при ЦДВ през 1948 година. В редовния сезон на Първа софийска дивизия „Септември“ завършва на 2-ро място. Междувременно е обединен с втородивизионния ЦДВ („Чавдар“), но запазва актива, мястото и клубните си цветове (червено и бяло).

В квалификациите за националното първенство „Септември“ достига до финала, където в два мача  побеждава отбора на „Левски“. След като губят първата среща с 1:2, „септемврийци“ побеждават в реванша на 9.09 с 3:1 и вдигат купата.

Публиката от „Коньовица“ понася играчите на ръце от „Орлов мост“ към Военния клуб, а след това всички се отправят към стария западен квартал, където футболисти и запалянковци отпразнуват успеха край лятната къпалня „Чайка“.

В шампионския отбор 9 от 13-те футболисти, играли в мачовете са свързани със „Септември“, включително капитанът Нако Чакмаков, треньорът Христо Нелков, както и бившият вратар на „Победа“ (Красна поляна) Стефан Геренски–Рибата. Това са имената на „септемврийците“:

Димитър Цветков – „Септември“ („Устрем“)
Нако Чакмаков – „Септември“ („Ботев“)
Манол Манолов-Симолията – „Септември“ („Устрем“)
Христо Прокопиев-Форето – „Септември“(„Ботев“)
Димитър Миланов – „Септември“(„Ботев“)
Стойне Манев – „Септември“ („Устрем“)
Тодор Такев – „Септември“ („Ботев“)
Никола Божилов – „Септември“ („Сокол“)
Христо Нелков-Ринджата – „Септември“ („Устрем“)

По неясен критерий и вероятно с политическа мотивация по-късно тази титла започва да се прибавя към актива на военния отбор, макар че „Септември“ и ЦДВ се разделят няколко месеца по-късно, през януари 1949 г.

„Септември“ е пратен да играе квалификации за влизане в „А“ гр., а военните от ЦДВ („Чавдар“) презаписват играчите в нов клуб – ЦДНВ, останал на мястото на „септемврийци“ в групата през пролетния дял на първенството за 1948/49.