Гавра с школата на Пенев и Паро

Публиката в Милано не вярва на очите си, а Франция е на колене. България побеждава „петлите“ с 1:0 на 16 декември 1961 г. в решителен бараж на неутрален терен. За първи път „лъвовете“ се класират за световно първенство. Голмайсторът се казва Димитър Якимов, гениален футболист, израсъл в школата на „Септември“. Митата далеч не е единственият голям играч, тръгнал от терените в столичния квартал „Красна поляна“. От академията на „Септември“ са започнали Любослав Пенев, Павел Панов, Кирил Ивков, Божидар Искренов, Емил Костадинов, Паро Никодимов, Ивелин Попов и младата надежда на българския футбол Симеон Славчев.

Сега положението на „Септември“ е тежко. Никой не помага за развитието на школата. Стадион „Септември“ е в трагично състояние, оставен на произвола на съдбата. Напук на немотията от академията на клуба продължават да излизат таланти.

„При нас всеки ден идват деца, които искат да се занимават с футбол – казва Йордан Йорданов, директор на школата. – В момента тренират над 200 млади играчи. Хубаво е, че всички футболисти, тръгнали от нашата школа, не ни забравят и следят какво се случва с техния първи отбор.“

В цялата си история „Септември“ е бил мачкан заради по-големи и влиятелни клубове.

През 1948 г. отборът от „Красна поляна“ се обединява с ЦСКА. Името на отбора е „Септември при ЦДВ“. Тогава за пръв път в своята история ЦСКА става шампион.

„Никой не отдава заслугата на играчите на „Септември“ за спечелената купа през 1948 г. – казва Йорданов. – По-голямата част от състава тогава е била предимно от футболисти на нашия отбор. Но ние сме свикнали с това да ни пренебрегват.“ Минават години, но нещата не се променят особено. Обединеният армейски отбор носи името ЦСКА „Септемврийско знаме“ през 1968 г. и пак става шампион. Отново на играчите на „Септември“ не е отдадена никаква заслуга.“

Интересен е случаят с капитана на националния отбор по футбол Ивелин Попов. Родният дом на Попето е на метри от игрищата на „Септември“. Попов започва да тренира, когато е едва на 5 години.

„Брат му го водеше да рита всеки ден – спомня си Йорданов. – Попето от сутрин до вечер беше на стадиона. От малък си личеше, че е талантлив. Имаше голям потенциал в него и той го разви по най-добрия начин.“

По-късно настоящият капитан на националния отбор преминава в „Левски“. Ръководствата на двата клуба имат джентълменска договорка при продажба на таланта родният му клуб да получи част от парите по трансфера. След няколко години при „сините“ Попето преминава в „Литекс“. През 2010 г. Ивелин e трансфериран от „оранжевите“ в турския „Газиантепспор“. От родния му отбор очакват някакви пари да влязат в касата, защото финансовото състояние на „Септември“ е тежко. Но първият клуб на Попето не получава и една стотинка от сумата, която „Левски“ взима от „Литекс“ за продажбата на Попов в Турция.

От „Септември“ твърдят, че сегашният капитан на националния отбор е играл при тях и есенния полусезон на 2000 г. Затова им се полага и част от парите при евентуален следващ трансфер.
„Имахме устно споразумение с „Левски“ за Ивелин Попов – каза Йорданов. – Трябваше да получим 0,5% при следващ трансфер на Попето. На срещата присъствах аз, президентът Христо Амбукели и Константин Баждеков. Финансовият директор на „сините“ и г-н Амбукели си стиснаха ръцете и се разбраха. След преминаването на Ивелин в Турция потърсих г-н Баждеков, за да си получим дължимата сумата. Но той ми заяви, че е забравил за нашата договорка, и нищо не получихме. Не съм очаквал такава постъпка от страна на „Левски“.“

Оказва се, че държавата и Столична община също не помагат с нищо на клуба.

„Държавата не ни позволява да започнем реконструкция на стадион „Септември“ – заяви Йорданов. – От 15 години чакаме разрешение и още не сме го получили. Имаме готов проект и инвеститори. Чакаме само да ни позволят да започнем да строим. Това, че нямаме стадион, е и причината да се оттеглим от професионалния футбол. Сега започваме от нулата с мъжки отбор. Естествено, ще разчитаме само на кадри от школата.“
През годините различни управляващи си правят различни сметки за базата на „Септември“.

„Бойко Борисов искаше да продава стадион „Септември“ на „Левски“ и ЦСКА като помощ за тях – казва Йорданов. – Да можели да си развиват школите. Това е пълно безумие. Все едно ние нямаме нужда от помощ. После министърката на младежта и спорта Георгиева ми беше обещала да ме изслуша за проекта, който сме подготвили. Но така и не се обади.“

Въпреки всичко школата на „Септември“ има репутация на една от най-добрите в България. В „А“ група има поне десет футболисти, които са започнали кариерата си от малкия клуб. Отборът има най-много републикански титли в България в детските юношески отбори. „Въпреки проблемите, които има клубът, той винаги ще оцелява – сигурен е Йорданов. – С нас е силата на традициите.“

Константин Баждеков: Нищо не дължим!

„България Днес“ се свърза с финансовия директор на „Левски“ Константин Баждеков по случая „Ивелин Попов“. След справка в документацията на клуба той увери, че „сините“ не дължат нищо на „Септември“. В архива си те разполагат с редовна картотека на Попов с печат от БФС за сезон 2000 – 2001 г. Според „Левски“ това означава, че парите по следващи трансфери на Попов следва да се превеждат на тях. От Зоналния съвет на БФС потвърдиха, че „Левски“ им е предоставил въпросната картотека на Попов. В „Септември“ се съмняват, че тези документи са автентични, но и не вярват, че някога ще получат пари за играча си.

Героите на „Септември“

Димитър Якимов

Димитър Якимов-Митата е легендарен български футболист. През 1960 г. печели националната купа с отбора на „Септември“. Наричат го Поета на футбола заради невероятния му дрибъл.

Павел Панов

Павел Панов е четирикратен шампион на България с екипа на „Левски“. Със „сините“ печели и пет пъти Купата на България. Става голмайстор и е избран за футболист щ1 на България през 1977 г.

Любослав Пенев

Селекционерът на националния отбор започва с футбола в школата на „Септември“. Става шампион на Испания, голмайстор на шампионата и вдига купата на страната с „Атлетико“ (Мадрид) през 1996 г. В Мадрид получава и прозвището Ел голеадор.

Емил Костадинов

Емил Костадинов е част от „златното поколение“ на българския футбол. „Екзекуторът на петлите“ е и единственият българин, вкарвал гол във финал на европейски турнир. Тимът му „Байерн“ (Мюнхен) печели Купата на УЕФА през 1996 г. след успех над „Бордо“ с 3:1.

Легендата Аспарух Никодимов: Няма пари, но се работи добре

Аспарух Никодимов-Паро е юноша на „Септември“ (София). В клуба прекарва четири години. Отбелязва и два гола с екипа на „Септември“.
– Г-н Никодимов, вашата кариера започва от „Септември“, следите ли развитието на отбора в момента?
– Не следя нещата от близо. Знам само, че в момента клубът не е в добро състояние. Изпаднаха от „В“ група. Наясно съм и, че младите надежди на българския футбол тренират на терените на 57-о СОУ.
– Какви са спомените ви за прекараното време в клуба?
– Кариерата ми започна от там. Имам само добри спомени от този клуб. От школата на „Септември“ са излезли велики футболисти. Радостен съм, че там направих дебюта си в мъжкия футбол. В „Септември“ треньорите имат подход към младите играчи. Много от големите академии в България обират футболистите на този столичен клуб. Просто им предлагат по-голяма реализация.
– Какво мислите за Симеон Славчев, който също е тръгнал от школата на „Септември“?
– Славчев е потвърждение на това, че школата на „Септември“ е една от най-добрите. В нея се работи най-правилно и това дава резултати.

Източник: http://www.bgdnes.bg/