История

ПФК СЕПТЕМВРИ СОФИЯ

„Септември“ е български професионален футболен клуб от град София, основан през 1944 г. на базата на „Спортклуб“ (София). Официалният клубен стадион е ст. „Септември“ в Красна поляна, разполагащ с 25,000 зрителски места, в последното десетилетие затворен за провеждането на мачове. Поради това до сезон 2014/15 за официални срещи клубът използва базата си до „57 СУ“ в кв. Разсадника, реновирана през 2016 г. От юни 2015 г. до юни 2017 г., представителният отбор домакинства на тревния терен на ст. „Драгалевци“. След завръщането на клуба в Първа лига за сезон 2017/18, за домакинските срещи е заявен Националният стадион „Васил Левски“.[1]

„Септември“ е носител на Националната купа за 1960 година. Най-доброто му самостоятелно класиране в „А“ РФГ е през 1959/60, когато завършва на 5-то място. Клубът има общо 3 пълни участия в „А“ група през 1959/60, 1960/61 и 1998/99 г., През сезон 2017/18 отново се  завръща в елитната дивизия. Цветовете на клуба са синьо, червено и бяло.

Съдържание

 • История
 • Клубни символи
 • Екипи
 • Успехи
 • Известни футболисти
 • Треньори по години
 • Справка за предшествениците на „Септември“
 • Бележки и източници


  1. История

  1.1. Предшественици (1912 – 1944)

  Историята на „Септември“ е тясно свързана с футбола в Трети район на София. Клубовете, които участват в създаването и развитието му водят своето начало от старите западни столични квартали „Три кладенци“ и „Коньовица“. През годините преди 1944 те са били в тесни спортни и организационни връзки помежду си, като са водили и сериозна конкуренция на футболния терен. Пряк предшественик на „Септември“ е „Спортклуб“, чиято материална база той наследява. „Спортклуб“ е основан през 1912 г. в София под името „Любен Каравелов“, като най-вероятно е регистриран юридически през 1914 г.[2] За кратко се присъединява към своите съседи от „Славия“, като тяхна секция (1919 – 20). Впоследствие амбициите му нарастват и клубът се отделя самостоятелно. Той е сред най-влиятелните софийски отбори преди 1944 г. Става шампион на България и носител на Царската купа през 1935 г. Със свои средства и усилия изгражда собствен стадион в днешния квартал Зона Б-5, използван след това от „Септември“.

  1.2. Ранни години (1944 – 1949)

  С извършването на социално-политическите промени в България след средата на 1944 г., настъпват съответните изменения и в спортната област. В цялата страна започва окрупняване на спортните клубове в поредица обединения. Така на 5 ноември 1944 г.[3] в салона д-во „Добродетел“, на ул. „Пиротска“, клубовете „Спортклуб“, „Сокол“ и „Възраждане“, на основата на „Спортклуб“, се обединяват под името Спортен клуб „Септември“. Сред тях „Възраждане“ е със затихнали функции и не е провеждал спортна дейност след 1942 г., а „Сокол“ е бивша секция на „спортклубистите“, състезаващ се в долните дивизии, неразполагащ със собствена материална база. Единствено софийският „Спортклуб“ поддържа сравнително стабилно ниво в шампионатите и претежава собствен стадион. Така 1944 г. става официалната рождена дата на „Септември“, макар неговите корени да могат да се проследят назад чак до основаването на „Спортклуб“. Поради участието обаче на членове, свързани с предишната власт, вкл. царски офицери в управлението на предшественика му, влиянието на „спортклубистите“ в новия клуб и при новата власт е силно ограничено.

  Спортклуб през 1935 г.

  Почти 5 месеца по-късно и преди началото на новото реорганизирано първенство за 1944/45 , на 26 март 1945 г., клубовете „Ботев“, „Устрем“ (Захарна фабрика), „Победа“ (Красна поляна) и „Свобода“ (Три кладенци) се вливат в Универсален спортен клуб „Септември“. Името на клуба не се променя след обединението. Най-влиятелният сред тях е „Ботев“, който е носител на купата „Улпия Сердика“ през 1935 г., участник в Националната дивизия. Обединеният клуб заема именно мястото на „Ботев“ в новото първенство на Първа софийска дивизия, както и по-голямата част от играчите му. Треньори и селекционери на обществени начала стават Христо Нелков—Ринджата (донесъл първата титла на „Септември“ при ЦДВ от 1948 година) и Димитър Димитров–Бай Мите. Най-много футболисти за новообединения „Септември“ дава точно „Ботев“ – вратарите Иван Мутафчиев—Лигата и Кирил Попрашков, Стефан Боцев, Нако Чакмаков, Аспарух Виденов, Петър Радков, Христофор Прокопиев, Димитър Петров-Паренти, Трендафил Станков и др. Сред по-известните имена се включват играчите от „Устрем“ – Манол Манолов, Стойне Минев и Димитър Минев, Димитър Цветков, Асен Рангелов—Мути, както и от „Сокол“ – Никола Божилов.

  В първите шампионати „Септември“ заема съответно 5 място /1945/, 7 място /1946/ и 4 място /1947/ в първенството на София.[4] През сезон 1947/48 отборът се нарежда сред лидерите в Първа софийска дивизия. В търсене на финансова стабилност, в началото на май 1948 г., ръководството на „Септември“ приема отправеното предложение за сливане с втородивизионния военен клуб ЦДВ /основан на 15 февруари 1948 г., след обединението на „Чавдар“ (София) с физкултурния отдел на Централния дом на войската, явяващ се първообраз на бъдещия ЦСКА.[5]/

  Обединението на „Септември“ и военния отбор приема името „Септември“ при ЦДВ, като „септемврийци“ запазват мястото и актива си, който са набрали до момента в първенството, при оставащи само 3 кръга докрая. Основни играчи на обединения клуб са главно футболистите на „Септември“ – Манол Манолов, Димитър Цветков, Нако Чакмаков, Христофор Прокопиев, Михаил Михайлов и др. След сливането отборът става шампион за 1948 г. с деветима от тринадесет играчи, идващи от „Септември“ в състава, побеждавайки на финала „Левски“ Сф след 1:2 и 3:1. Празненствата след успеха преминават в шествие на футболисти и привърженици от стадион „Юнак“, през Военния клуб, до кв. „Коньовица“.

  Под това име клубът изиграва и есенния дял на сезон 1948/49 г. в новосформираната Републиканската футболна дивизия („A“ РФГ). През зимната пауза, обаче, в средата на януари 1949 г., „Септември“ се отделя като самостоятелно дружество, но е изваден от елитната дивизия. Мястото на „Септември“ при ЦДВ в „А“ група и актива му за пролетния дял от шампионата се приемат от военния клуб ЦДНВ. Обединението трае по-малко от година. Все пак отделеният отбор на „Септември“ е допуснат в края на първенството през 1949 г. да играе в междузоналния турнир за попълване на „A“ група. Там той се класира за плейофите, които губи драматично от „Марек“, след победа с 2:0 и загуба с 0:2, последвана от ново поражение този път с 0:1 в решителния трети мач.[6]

  1.3. Постепенен възход (1949 – 1969)

  Oт началото на 1949 до началото на 1969 г. „Септември“ функционира като самостоятелен клуб. За кратко, от ноември 1949 до декември 1951 г., е разформирован при държавната реформа във футбола и създаването на Доброволните спортни организации (ДСО) в страната по Съветски модел. Клубът е трябвало да бъде прикачен към занаятчийските организации, но поради извършваните политически и стопански промени в този период, както и текучеството от частния към кооперативния и обществения сектор, това е отложено. В този процес са преобразувани всички съществуващи спортни клубове в България, някои от които са обединени на производствен принцип и преименувани, а други направо са закрити. „Септември“ възстановява дейността си от януари 1952 г. като ДСО „Септември“. През 1956 г. завършва на първо място в „Б“ РФГ, но губи баража за участие на квалификационния турнир за влизане в „А“ група, срещу отбора на „Завод 12“ (София) след 2:1 и 0:2. Все пак през 1959 г. отборът става шампион на „Б“ група и печели промоция за първото си участие на най-високото ниво на българския футбол.

  Сезонът 1959/1960 става най-успешен в по-новата историята на клуба. „Септември“ достига до финал за Националната купа, като отстранява последователно „Ботев“ (Враца) с 3:2, „Лудогорец“ (Разград) с разгромното 6:1 и „Арда“ (Кърджали) с 3:1. На полуфинала е надигран силният състав на „Етър“ (В. Търново) с 3:1, който в предишните кръгове отстранява последователно „Локомотив“ (Сф) и шампиона ЦСКА. Головете срещу великотърновци отбелязват Цветан Милев (2) и Димитър Якимов. Във финала на 15 юни 1960 г., игран на ст. „В. Левски“, „Септември“ се изправя срещу втородивизионния „Локомотив“ (Пловдив) и печели трофея с драматична победа с 4:3, след продължения. Головете за „септемврийци“ отбелязват Христо Джорджилов (2), Сотир Йосифов и Цветан Милев.

  Септември с Националната купа, 1960

  През същия сезон отборът завършва и на пето място в „А“ група. Престоят там обаче продължава само две години, след като „Септември“ изпада от групата през 1961 г. На следващата година прави нов опит за завръщане в горната дивизия, но завършва на трето място в квалификационния турнир за влизане в „А“ група, с 1 победа, 1 равен и 1 загуба, голова разлика 6:5, 3 т., срещу отборите на „Марек“, „Добруджа“ и „Миньор“ Пк.

  В началото на 1969 г., при поредната държавна реформа във футбола, играещият в „Б“ гр. „Септември“ отново е слят с ЦСКА, който по това време вече е обединен с „Червено знаме“, и се преименува от ЦСКА „Червено знаме“ на ЦСКА „Септемврийско знаме“.

  1.4. В обединението (1969 – 1988)

  След наложеното от държавните промени във футбола повторно обединение между военния клуб и отбора на Трети район участието на „Септември“ във втория ешалон е прекратено. Активът му е зачетен, а през пролетния полусезон на съперниците му се присъждат служебни победи с 3:0. Малко след тези събития БФФ дава възможност на новото дружество да мотивира предложение за запазване на „Септември“ като втори клуб на дружеството, който да играе в „Б“ група, без право на промоция в горната дивизия. Подобно предложение е направено и към „Левски“ за запазването на софийския „Спартак“. Такова решение обаче не е взето и в двата случая. Така „септемврийци“, заедно с базите, мъжкия отбор и доказаната си детско-юношеската школа са асимилирани в новия клуб.

  Все пак след 1981 г. се получава известно раздвижване на ст. „Септември“. През сезон 1981/82 се създават регионалните „В“ групи, а съставът им се попълва отчасти с дублиращите отбори на клубовете от „А“ група, включващи младежи до 23 г. Така в новата Софийска „В“ група влиза отборът на ЦСКА „Септемврийско знаме“ II. Той е базиран именно на стадион „Септември“ в Красна поляна и играе там домакинските си мачове. Негов треньор е Кирил Станков, а в състава са привлечени юноши от школата на обединения клуб, които отбиват военна служба, както и военни от цялата страна.[7] През 1984 г., дейността му е прекратена.

  Второто обединение продължава почти шестнадесет години – от 1969 до 1985 година, когато на 20 юни ЦСКА „Септемврийско знаме“ е разформирован по решение на ЦК на БКП, след сбиване на терена в мач срещу „Левски-Спартак“. Клубът е преименуван на ФК „Средец“, с което отпада и препратката към „Септември“ в името му.[8]. В края на същата година футболните клубове в България са отделени от системата на ДФС.

  1.5. От отделянето до „А“ група (1988 – 2004)

  „Септември“ възобновява дейността си отново като самостоятелен клуб през месец юни 1988 г. За първенството през 1988/89 се включва в Югозападната „В“ РФГ. Треньор на отбора става Альоша Димитров. През този сезон заема 17-то място от 19 отбора и изпада в „А“ Софийска футболна група. Там веднага печели първото място, но губи при баражите. На следващата година отново пропуска промоцията. През 1990 г. отборът е поет от Ангел Рангелов, който бързо привлича няколко основни играчи за тима. Така през 1991 година Септември се класира отново за „В“ група. Само година след завръщането си, през 1993, печели убедително първото място и промоция за „Б“ РФГ. Така клубът се завръща за първи път от 1968/69 във второто ниво на българския футбол. През първия си сезон там завършва на 4-то място. Постепенно „Септември“ се утвърждава сред професионалистите, залагайки основно на играчи от своята школа, каквато е била винаги неговата политика. Успехът не закъснява и отборът скоро достига до дългоочакваното завръщане на най-високото ниво в българския футбол.

  Септември, сезон 1994/95

  След 5 поредни години във втория ешелон, през сезон 1997/98 клубът става шампион на „Б“ гр. и влиза в елитната „А“ група, за първи път след 1961 година. Въпреки че се представя достойно „Септември“ завършва на последното 16 място, с равни точки и по-добра голова разлика от пловдивския „Локомотив“, но с по-слаб общ резултат в директните мачове с него. Към добрите му резултати могат да се причислят победите срещу „Ботев“ (Пловдив) с 2:0 и над силно играещия състав на „Нефтохимик“ (Бургас) с 3:1 като гост, към тях се добавят и две равенства срещу железничарските отбори – 0:0 с „Локомотив“ (София) и 1:1 със съименника му от Пловдив.

  В следващите няколко години „Септември“ прекарва два сезона в „Б“ група с променлив успех, като между 2001 и 2003 играе във „В“ АФГ. Завръща се сред професионалистите през сезон 2003/04, но не успява да запази мястото си и отново изпада. Тези участия са съпроводени с редица финансови проблеми, свързани и с невъзможността клубът да използва собствения си стадион, поради запускането на поддръжката му. Принуден е да плаща наеми и да домакинства на други столични стадиони. Остаряването на базата се отразява негативно както на мъжкия тим, така и на отборите от школата, които търсят терени около София за подготовката си.

  1.6. Между дивизиите (2004 – 2015)

  След 2004 година клубът бележи значителен спад в представянето си. Следват няколко поредни години, в които се движи основно между третото и четвъртото ниво на футболната пирамида. Най-голям удар получава през сезон 2007/08, когато е изваден административно от „В“ ФГ, след скандален мач срещу „Банско“.[9] [10] Така за първи път след възстановяването си „Септември“ изпада отново в окръжните групи. През 2008/09 отборът играе в южната група на ОФГ София-град, където печели убедително първото място и правото да участва в баражите за влизане във „В“ ФГ.[11] Във финалния бараж обаче губи от ФК „Нови Искър“ след 0:0 в редовното време и 4:5 при дузпите.[12] През сезон 2009/10 Септември за втори пореден път печели първото място в софийската група, а на баражите разгромява „Левски“ (Чепинци) с 5:0 и „Бузлуджа“ (Кюстендил) с 6:0 като се завръща отново в „В“ ФГ.

  Септември, 2011-12

  В следващите два сезона заема съответно 13-то и 14-то място в третото ниво на българския футбол. През сезон 2013/14 финансовата криза в клуба се задълбочава и в началото на пролетния полусезон отборът се оттегля от участие във „В“ ФГ. През следващия сезон 2014/15 той е включен в Софийската регионална група-Юг, като разчита основно на юноши от собствената школа.

  1.7. Ново управление (2015)

  След като близо 25 години „Септември“ е ръководен от Христо Амбукели, през май 2015 г. клубът, заедно със своята ДЮШ, е закупен от собственика на футболната академия „ДИТ Спорт“ Румен Чандъров и ДИТ Груп.[13] Двете школи се сливат частично, като „Септември“ представлява академията при юношите до 19, 17 и 15 г. Отборите на „Септември“ и „ДИТ“ ползват реновираната база до 57 Спортно училище.

  „Септември“ завършва сезон 2014/15 на четвърто място в СРГ-Юг. През юни 2015 г. клубът се включва от новия сезон в Югозападната „В“ АФГ на мястото на оттеглящия се от участие „Конелиано“ (Герман), който по-рано през годината също е придобит от ДИТ. [14]

  Намеренията на новите собственици са амбициозни и включват завръщане на „Септември“ в професионалния футбол. Предвидена е и мащабна инвестиция в базата на „Септември“, която включва освен ремонт на клубния стадион в Разсадника, също и изграждане на пансион за децата от школата.[15] За сезон 2015/16 в отбора на „Септември“ са привлечени състезатели като вратарят Емил Петров („Славия“), Николай Николов („Левски“, „Черноморец“ Бс и „Монтана“), Илиян Гаров („Локомотив“ Сф и „Ботев“ Пд), Антонио Павлов („Левски“, „Локомотив“ Сф) и др. Треньор на отбора става Николай Митов.

  Септември, сезон 2015/16

  През зимната пауза на полусезона ръководството на клуба решава да освободи по-голямата част от титулярите и на тяхно място в първия отбор е включен целият състав на юношите на „Септември“ до 19 г., състезаващ се дотогава в Елитната юношеска група, с цел тяхното обиграване в мъжкия футбол. През 2016 г. тимът е поет от Христо Арангелов, треньор на юношите от школата на „ДИТ Спорт“ и бивш защитник на „Пирин“ (Благоевград), „Марек“, „Балкан“ (Ботевград) и др. Той заменя Николай Митов, преминал за период от 6 месеца в „Пирин“ (Разлог), като заедно с него под наем там отиват и 8 от титулярите на „септемврийци“. Във връзка с ангажирането на Румен Чандъров с елитния „Ботев“ Пд от април до септември 2016 г. управлението на „Септември“ се поема от Ваклин Чандъров.[16] В началото на септември Румен Чандъров се отказва от ръководните позиции при пловдивчани и отново насочва дейността си основно към развитието на софийския клуб.[17]

  С юношите си „Септември“ завършва първенството в Югозападната „В“ група на 8-мо място в крайното класиране, записвайки и една рекордна победа през пролетта с 11:0 срещу „Германея“ (Сапарева баня). През същия сезон достига за първи път в историята си до полуфиналите за Купата на аматьорската футболна лига. В драматичен мач, игран в Пловдив на 20 април, „Септември“ отпада от „Несебър“ след 4:4 в редовното време и 3:4 при изпълнението на дузпи, като доиграва срещата с 10 състезателя, заради червен картон на Александър Манолов. Головете за „септемврийци“ отбелязват Захари Янков, Яя Меледже и Антонио Павлов (2).[18]

  След края на шампионата и преди началото на сезон 2016/17 БФС извършва цялостна реорганизация на футболните първенства в България. Предишните „А“, „Б“ и „В“ групи са закрити, а на тяхно място са въведени съответно новите Първа професионална лига, Втора професионална лига и Трета лига, организирана на зонален принцип.[19] В хода на тези структурни и нормативни промени в правилниците и устройството на първенствата „Септември“ се включва в новата Втора лига на мястото на отказалия се да развива професионален футбол „Пирин“ (Разлог).[20]

  1.8. Завръщане в елита (2016 – )

  „Септември“ получава собствен лиценз за Втора лига в началото на юни 2016, с което се завръща в професионалния футбол след 12-годишно прекъсване, като за последно е играе в „Б“ група през 2003/04. Това е и 24-ят му пълен сезон във втория ешелон. За новото първенство клубът лицензира за домакинските си мачове стадион „Драгалевци“. Начело на треньорския щаб на отбора се завръща Николай Митов, чието име е спрягано за същия пост и в Ботев Пд.[21] Под негово ръководство в своите първи мачове „Септември“ стартира повече от убедително с 4 поредни победи, включително с ценен успех в столичното дерби срещу възстановения „Локомотив 1929“ Сф с 3:2. За Купата на България отборът се класира за 1/8 финал след като отстранява сензационно елитния „Берое“, но отпада впоследствие от „Дунав“ (Рс).

  В началото на пролетния полусезон „Септември“ излиза начело в класирането във Втора лига, пред основния си конкурент за промоция в елита „Етър“. Старши-треньорът Митов обаче е поканен да заеме треньорското място в „Левски“ и за втори път е заменен на поста при „септемврийци“ от Христо Арангелов.[22] Под ръководството на Арангелов отборът завършва сезона във Втора лига на второто място, само на 2 точки след лидера „Етър“, пропускайки директна промоция за елита. Борбата между двата клуба е оспорвана до последния кръг, когато „Септември“ изпуска шанса да измести великотърновци от върха, губейки гостуването си на „Оборище“ (Панагюрище).

  В крайна сметка „Септември“ участва в баражите за влизане в Първа лига. Негов съперник там е елитният „Монтана“, отстранил преди това „Локомотив“ (Г. Оряховица). Финалният бараж се играе на 3 юни 2017 г. на стадион „Локомотив“ в гр. Пловдив. „Септември“ успява да победи своя съперник с 2:1, печелейки право на промоция в Първа лига. Решителните попадения отбелязват Янко Ангелов и Борис Галчев. Така след прекъсване от 19 г. клубът отново се завръща в елитната дивизия на българския футбол.[23]

  Септември отново в елита, 2017/18

  След края на сезона е обявена треньорска смяна като на мястото на Арангелов, който не разполага с про-лиценз за Първа лига, застава Димитър Васев.[24] В неговия щаб влизат самият Арангелов, Христо Коилов и Владимир Манолков, играл за „Септември“ при предишното му участие в „А“ група. Преди началото на сезона „Септември“ запазва ядрото на отбора, задържайки играчи като вратарят Валентин Галев, Борис Галчев, Богомил Дяков, Янко Сандански, Стоян Предев, Георги Стоичков, а и повечето от младите надежди от школата на клуба. Освободени са една част от предишния състав, а други отказват да продължат договорите си, сред които Радослав Василев (преминал в Алки Ороклини), Янко Ангелов (Локомотив Пд), Даниел Пехливанов. Привлечени са 11 нови, основно български играчи, от „Славия“, „Черно море“ и „Нефтохимик“ и др., с опит в елитната дивизия, който да придадат стабилност на състава, включително Траян Траянов, Владислав Романов, Мартин Тошев.[25] След незадоволителния старт на сезона в ППЛ, ръководството на клуба решава да освободи Д. Васев и на негово място е привлечен отново Николай Митов за третия си престой при „септемврийци“. Под негово ръководство отборът се стабилизира и записва историческа първа победа над лидера „Черно море“ във Варна с 4:1.

  2. Клубни символи

  2.1. Наименования и клубна организация

  В годините след своето създаване и през периодите на самостоятелното си функциониране „Септември“ запазва името си непроменено. Между май 1948 и януари 1949 г. към названието му „Септември“ е добавено „при ЦДВ“, а от януари 1969 г. до юни 1985, при повторното обединение с военния клуб приема името ЦСКА „Септемврийско знаме“, носещо препратка към „септемврийци“. През останалите сезони, при участията си в първенствата, клубът променя, както и всички други клубове в България, само формата на клубната организация, съгласно изискванията на ръководните институции в съответния период – УСК (Универсален спортен клуб), НФД (Народно физкултурно дружество), ДСО (Доброволна спортна организация), ДФС (Дружество за физкултура и спорт), ПФК (Професионален футболен клуб).

  • УСК „Септември“: ноември 1944 – 1947
  • НФД „Септември“: 1947 – май 1948
  • ФД „Септември“ при ЦДВ: май 1948 – януари 1949
  • НФД „Септември“: януари 1949 – октомври 1949
  • ДСО „Септември“: януари 1952 – май 1957
  • ДФС „Септември: май 1957 – януари 1969
  • ДФС ЦСКА „Септемврийско знаме“: януари 1969 – юни 1985
  • ФК „Септември“: юни 1988 – 1999
  • ПФК „Септември“ АД: от 1999 – досега

   

  2.2. Емблеми

  В началото, след основаването на „Септември“ през 1944 година, на фланелите на играчите липсва изобразена емблема, както и при повечето български клубове по това време. През 50-те години „Септември“ използва най-напред само пришита буква „С“, без други елементи, като цветът ѝ варира от бял до червен, а и черен, според нуждата от контраст с основния цвят на фланелата.

  Основната емблема на „Септември“, използвана и до днес се появява на клубните екипи след 1958 година. Тя представлява ромб, пресечен диагонално от дясно наляво. Лявата (горна) част е изпълнена в син фон, а дясната (долна) част в червен. В центъра е изписана голяма бяла буква „С“. След 1988 г. към нея е добавено стилизирано изображение на футболна топка, символизиращо футболния профил на клуба. В друг вариант на емблемата, използвана от клуба в годините на системата на ДСО, тя представя златиста буква „С“ на светлосин фон, вписана в ромб.

  През сезоните варират различни цветови нюанси на емблемата на „Септември“ – от светлосиньо и виненочервено, до тъмносиньо и червено. В последния вариант на емблемата цветовете се доближават до използваните през 1950-те и 1960-те години.

  2.3. Химн

  Химн на ФК „Септември“

  текст: М. Иванов
  аранжимент и изпълнение: Й. Христова, 1993

  Футболът – игра любима, ни събира пак,

  капитанът на „Септември“ за шоу дава знак.

  ‘Щото химна на отбора пеем до един

  ние сме великолепни и ще победим.

  Припев: Дай, дай, дай, дай боже, дай,

  всеки месец за „Септември“ да е май! (х2)

  Хор: „Септември“, „Септември“, „Септември“!!!

  „Септември“ бяха най-добрите за всички времена,

  Боби Станков и Крум Милев, и Симолията.

  А, Якимов и Никодимов – „Пантерата“ и „Котката“,

  и до днес с Пальо Панов са царе на топката.

  Припев: Дай, дай, дай, дай боже, дай,

  всеки месец за „Септември“ да е май! (х2)

  Хор: „Септември“, „Септември“, „Септември“!!!

  Припев: Дай, дай, дай, дай боже, дай,

  всеки месец за „Септември“ да е май! (х7)

  2.4. Прозвища

  Най-често използваното прозвище на клуба сред привържениците и в пресата произлиза от името му „Септември“ – „септемврийци“. Също така се използват названията „синьо-червените“ и „виолетовите“, в съответствие с екипите, които отборът е носил през годините. В медиите, в началото на 90-те години, отборът е наричан също така и „виолетките“. По това време основен екип е тъкмо виолетовият, показващ връзката на клуба с историческия му предшественик „Спортклуб“. [26]

  3. Екипи

  3.1. История на екипите

  През годините „Септември“ използва различни форми за своите екипи (съотв. фланели, гащета, чорапи). В периода 1944 – 1969 г. най-често използваните комбинации за домакинство и гостуване са 3:

  1/ Изцяло в червено; 2/ Червени фланели и чорапи с бели шорти; 3/ Бели фланели с червени шорти и чорапи.

  След отделянето на клуба през 1988 г., започва използването на екипи във виолетово и бяло, с цел отбелязването на наследството на „Спортклуб“. След 2010 г. постепенно започва налагането на червено-сини екипи в различни комбинации.

  По-долу е приведена непълна таблица само на основните екипи на първия тим на „Септември“ след 1944 г. Не са отразени всички екипи за гостуване, както и тези на ДЮШ, които варират в много големи параметри през различните периоди, като невинаги екипите на детско-юношеските отбори са отговаряли като дизайн и цветове на тези, използвани от мъжкия отбор. Много често различните варианти са се повтаряли или застъпвали при редуването си през сезоните. Има случаи на използване на няколко домакински екипа за сезон, а също и на използване на екип само в един сезон, което затруднява точното им датиране.

  3.2. Производител на екипите

  Период Производител на екипите Спонсор на екипите
  1990– Adidas Canel
  1995– Puma Canel
  1997– Puma Бингбул
  1999– Reusch Бингбул
  2001 – 2009 няма данни
  2010–  Mitre
  2011– Givova
  2013– Sportika
  2015 – 2017 Joma
  2017– Uhlsport Efbet

  4. Успехи

  4.1. Национални турнири

  Първа лига

  • Пето място – 1959/60
  • Като „Септември“ при ЦДВ става шампион (1 път) – 1948, но тази титла се причислява към актива на ЦДНВ

   

  Втора лига

  • Шампион (3 пъти) – 1956, 1958/59, 1997/98
  • Вице-шампион (5 пъти) – 1955, 1962/63, 1964/65, 1965/66, 2016/17
  • Победител в плейоф за Първа професионална лига (1 път) – 2016/17

   

  Трета лига

  • Шампион (1 път) – 1992/93
  • Вице-шампион (1 път) – 2002/03

   

  Четвърта лига /Областна АФГ/

  • Шампион (5 пъти) – 1952, 1989/90, 1990/91, 2008/09, 2009/10

   

  Купа на България

  • Носител на Националната купа (1 път) – 1960

   

  Купа на Аматьорската футболна лига

  • Полуфиналист (1 път) – 2016

   

  4.2. Вечна ранглиста на А“ група

  3 сезона, 78 мача: 16 победи, 20 равни, 42 загуби. Голове: 101 – 160, 56 точки

  Място

  Сезони

  Мачове

  Победи

  Равни

  Загуби

  Голове

  Точки

  45

  3

  78

  16

  20

  42

  101-160

  56

   

  4.3. Трофеи на клубовете, обединени в „Септември“

  • Царска купа (1 път) като „Спортклуб“ – 1935
  • Купа „Улпия Сердика“ (1 път) като „Ботев“ – 1935

   

  4.4. Общо сезони в първенствата 1944 – 2017

  Общо: 53 сезона

  в „А“ Група (I ниво): 3

  в „Б“ Група (II ниво): 24

  във „В“ Група (III ниво): 14

  в Софийска ОФГ* (IV ниво): 9

  в Софийска I-ва Дивизия: 3 /1945, 1946, 1947/

  Забележка: *ОФГ – включват се т.нар. Областни или Окръжни футболни групи, през различните периоди на административно делене. В случая става въпрос за София-град, София (столица).

  4.5. Последни класирания

  Последни сезони на ПФК „Септември“ в първенствата

  Сезон Група Място М П Р З Г.Р. Т Купа на България
  2006/07 Югозападна В АФГ (III) 8 38 17 6 15 61:42 57 не участва
  2007/08 Югозападна В АФГ (III) 1 20 38 5 2 31 32:96 17 не участва
  2008/09 ОФГ София (Столица) – Юг (IV) 1 16 13 1 2 50:12 40 не участва
  2009/10 ОФГ София (Столица) – Юг (IV) 1 20 16 0 4 87:20 48 не участва
  2010/11 Югозападна В АФГ (III) 8 38 15 11 12 59:54 56 не участва
  2011/12 Югозападна В АФГ (III) 13 36 12 8 16 38:49 44 не участва
  2012/13 Югозападна В АФГ (III) 14 30 6 7 17 27:60 25 не участва
  2013/14 Югозападна В АФГ (III) 2 16 30 2 0 28 9:93 3 не участва
  2014/15 Софийска регионална група – Юг (IV) 4 19 13 1 5 64:21 40 не участва
  2015/16 Югозападна В АФГ (III) 8 32 13 3 16 67:62 42 III пр. кр., София–ст.
  2016/17 Втора професионална лига (II) 2 30 17 8 5 52:26 59 1/8 финал

  1 Отборът е изваден административно от групата, след като напуска терена по време на срещата с „Банско 1951“ в XXIII кръг. Активът му до този момент е зачетен, а на съперниците му в оставащите 15 кръга се присъждат служебни победи с 3:0.
  2 Поради неявяване на „Септември“, без уважителни причини, за мача му от ХХ кръг срещу „Беласица“ (Петрич), от актива му са отнети 3 точки. Впоследствие клубът е изваден от групата, след като преди ХХI кръг депозира отказ от по-нататъшно участие в първенството. Активът му до този момент е зачетен, а на съперниците му в останалите 9 кръга се присъждат служебни победи с 3:0.

  5. Известни футболисти

  Александър Василев–Чоко

  Ангел Паноров

  Ангел Рангелов–Бат Геле

  Андрей Борисов

  Антони Здравков

  Аспарух Никодимов

  Бисер Годинячки

  Божидар Искренов-Гибона

  Борис Станков

  Борислав Дичев

  Бранимир Костадинов

  Викторио Павлов

  Георги Божилов

  Георги Йорданов-Ламята

  Георги Пачеджиев

  Георги Текелиев

  Димитър Миланов

  Димитър Якимов

  Емил Костадинов

  Здравко Душанов

  Иван Топалов

  Ивелин Попов

  Игор Кулиш

  Илия Вълчев

  Илия Илиев

  Йордан Кръстев

  Кирил Ивков

  Красимир Стоянов-Чико

  Крум Милев

  Лъчезар Балтанов

  Любослав Пенев

  Манол Манолов –Симолията

  Мартин Бечев

  Мартин Костадинов

  Михаил Венков

  Михаил Захариев

  Hайден Cпасов

  Нако Чакмаков

  Никола Божилов

  Никола Дудин

  Огнян Колев

  Павел Панов

  Петър Зафиров

  Петър Кушев

  Петър Малинов

  Петър Харалампиев

  Сашо Александров–Алвеша

  Серги Йоцов

  Симеон Славчев

  Симеон Стоянов

  Сотир Йосифов

  Стефан Велев

  Стефан Геренски

  Трендафил Станков–Тренди

  Троян Радулов

  Хареайфа Марумо–Симба

  Христо Денчев

  Христо Джорджилов

  Цветан Милев

  Юри Николов

  6. Треньори по години

  Непълен списък

  Година Име Титли
  1944 – 1946 Димитър Димитров–Бай Мите
  1946 Милош Стружка
  1947 – 1948 Христо Нелков–Ринджата
  1948 – 1949 Антон Кузманов
  след 1952 – Иван Радоев
  след 1952 – Атанас Динев
  след 1952 – Лозан Коцев
  1959 – 1961 Трендафил Станков–Тренди Национална купа
  1961 – 1964 Серги Йоцов
  след 1964 – Стоян Петров
  1969 – 1988 Обединен с ЦСКА
  1988 – 1990 Альоша Димитров
  1990 – 1992 Ангел Рангелов
  1992 – 1993 Павел Панов
  1993 – 1994 Сергей Тодоров
  1994 – 1995 Стефан Грозданов
  1995 Йордан Йорданов – Въргата
  1995 – 2000 Павел Панов (2)
  2000 – 2003 Бисер Хаздай
  2003 – 2005 Красимир Трайков
  2006 – 2007 Румен Стоянов
  2007 – 2008 Огнян Абаджиев
  2008 – 2009 Йордан Йорданов
  2009 – 2010 Михаил Михайлов
  2010 – 2013 Цветан Атанасов
  2013 – 2015 Михаил Михайлов (2)
  06.2015 – 12.2016 Николай Митов
  01.2016 – 05.2016 Христо Арангелов
  06.2016 – 03.2017 Николай Митов (2)
  03.2017 – 09.06.2017 Христо Арангелов (2)
  09.06.2017 – 22.08.2017 Димитър Васев
  22.08.2017 – Николай Митов (3)

  7. Справка за предшествениците на „Септември“

  8. Бележки и източници

  1. Шеф на Септември: Нямаме интерес към Алвеша
  2. Вж. Такев, Ал. Футболни летописи. София, 2002
  3. Тази дата е изведена на базата на публикуваното съобщение за обединително събрание на спортен клуб „Септември“ във вестник „Народен спорт“, брой 7 от вторник, 7 ноември 1944 г. В този смисъл датата 25 октомври 1944 г., посочена от С. Милчев като начална за обединения клуб „Септември“, е неточна. Вж. Милчев, С. Български футболни корени. Изд. Тип-топ прес, С., 2005, стр. 122.
  4. Вж. Корените на софийския Септември – Юбилейна брошура [1]
  5. Вж. Христов, Н. Футболен алманах (България 1921 – 1949). Аскони-издат, С., 2015, стр. 86.
  6. Сезоните на ФК Септември Bulgarian-Football.com Посетен на 2009-03-29.
  7. Старшини гонят Боби Станков в Трън
  8. Защо БКП реши Левски да е Витоша, а ЦСКА Средец
  9. Треньорът на Септември извади отбора в Банско, футболистите потрошиха съблекалнята. // Sport1.bg, 2008-03-16. Посетен на 2010-03-23..
  10. „В“ Аматьорски Футболни Групи – Сезон 2007/08 Bulgarian-Football.com 2010-03-23.
  11. ОФГ София (столица) – Юг 2008/09 Bulgarian-Football.com Посетен на 2010-03-23.
  12. ОФГ София (столица) – Финал Bulgarian-Football.com Посетен на 2010-03-23.
  13. ДИТ – хибрид между Литекс и Лудогорец
  14. Николай Митов си намери отбор
  15. Приятел на Бербо на пътя на ЦСКА
  16. Чандъров ексклузивно пред PlovdivNews: За акциите, за стадиона и всичко около Ботев
  17. Изявление от Георги Самуилов и Румен Чандъров
  18. Купа на АФЛ: Дузпи решиха ОФК Несебър – Септември (София) след 4:4 в редовното време
  19. „А“ група стана Първа професионална лига
  20. Нов отбор в „Б“ група
  21. Бултраси прекъснаха тренировката на Митов, той обяви: Тръгвам си!
  22. Хитът във Втора лига с нов старши-треньор
  23. След 19 години Септември се завърна в елита!
  24. Димитър Васев ще води „Септември“ в Първа професионална лига
  25. Септември стартира с четирима нови подготвката за новия сезон
  26. Вж. репортажи във в-к „Футбол“, годишнина 5, 1992 г.
  27. ПФК Септември София – База
  28. ДИТ Официална страница
  29. Септември няма да домакинства в Драгалевци, ако влезе в елита
  30. ПФК Септември София – Официална Фейсбук страница
  31. 1 милион за детско-юношески футбол