Ст. Септември

„Септември“ е български стадион, намиращ се в квартал Красна поляна, София. Използва се от футболния отбор на ПФК „Септември“ (София). След 2000 година е затворен за официални срещи, поради амортизация на цялото съоръжение.

Съдържание

Стадион „Септември“ е третият стадион на ФК „Септември“. След създаването си през 1944 г., клубът използва игрището на своя пряк предшественик „Спортклуб“ (София) в днешния кв. Зона Б-5. След 1953 година при реформирането на клуба като ДСО е построено игрище „Септември“ в квартал Разсадника, намиращо се в близост до сегашното 57 СУ. Там отборът играе мачовете си в „Б“ група.

Амбициите на „Септември“ обаче постепенно нарастват като клубът започва да търси класиране в елитната дивизия, цел която на няколко пъти е пропусната в средата на 50-те години. Дружеството търси място за своя нов дом и го намира в близост до предишния си стадион, този път в кв. Красна поляна. Така с отпуснато държавно финансиране е построен стадион „Септември“. Той е открит официално на 18 май 1958 година. Събитието е съпроводено от целодневна празнична спортна програма за зрителите от квартала, включваща приятелски мач между юношите на „Септември“ и „Левски“ (София). Кулминацията на празненствата обаче е приятелската среща между представителните отбори на „Септември“ и унгарския „Вашаш“, завършила 2:2.

При откриването си стадионът разполага с 25 000 зрителски места. Наред с големия футболен терен базата обхваща зали за баскетбол и волейбол, тенис-кортове, съоръжения за лека атлетика и т.н. В периода на обединението на „септемврийци“ с ЦСКА (1969 – 1985) на него се провеждат основно приятелски мачове и срещи от Купата на Съветската армия. Между 1981 и 1984 г. на този стадион е базиран и играе своите домакински мачове дублиращият отбор ЦСКА „Септемврийски знаме“ II. През сезон 1983/84 той дори участва в Южната „Б“ група, след като печели преди това промоция от Софийска „В“ гр.

След 1988 г. базата отново се използва самостоятелно от „Септември“. В последното десетилетие след 2000 година стадионът е запуснат, поради спорове между държава, община и частни собственици около собствеността на земята, на която е изграден. Тези конфликти пречат на клуба да поддържа стадиона и постепенно той започва да се руши. В резултат на това на него е забранено провеждането на мачове и „Септември“ е принуден да играе на различни стадиони из София – ст. „Васил Левски“, ст. „Академик“, а юношеските формации дори обикалят в околните на София села като Требич. През 2007 г., след изграждането от общината на изкуствено игрище на 57 СУ, „Септември“ започва да играе срещите си от „В“ група и СРГ на този терен.

2. Проекти

През 2011 г. българската футболна легенда Христо Стоичков привлича испански инвеститори, които да изградят на мястото на стария терен нов стадион „Септемврийска корона“, проектът обаче не е реализиран.[1]

След придобиването на „Септември“ от ДИТ Груп през 2015 г. е реновиран изцяло старият стадион на „Септември“ до 57 СУ, като клубната школа играе там своите официални срещи. Ремонт на големия стадион „Септември“ към момента не е предвиден. Представителният отбор на „Септември“ провежда мачовете си на тревния терен на ст. „Драгалевци“. След влизането си в Първа лига през 2017 г., домакинства на Националния стадион „Васил Левски“.

При завръщането в елита собствениците на клуба обявяват, че започва планиране на нов стадион на мястото на полуразрушения ст. „Септември“. Новото съоръжение се очаква да бъде готово към 2019 г. То ще следва модела на „Арена Созопол“ и ще разполага с места за около 7 хиляди зрители. [2]

3. Стадиони на отборите, обединени в „Септември“

4. Източници

5. Външни препратки